10 Şubat 2015 Salı

Tapınak İlahileri IV . Nusku'nun Nippur'daki Tapınağı

Tapınak Yazıtı IV

Nusku'nun  Nippur'daki Tapınağı

NUSKU / NUSKA Enlil’in veziri, elçisi, bakanı, mabeyincisi, baş yardımcısıdır.


http://etcsl.orinst.ox.ac.uk/cgi-bin/etcsl.cgi?text=c.4.80.1&display=Crit&charenc=gcirc#

https://www.atanet.org/publications/beacons_10_pages/page_15.pdf

MÖ. 2300 civarında Akkad’lı Sargon’un kızı olan bir başrahibe (Enheduanna) kendi döneminin zigurat tapınaklarında söylenen tüm ilahileri derledi. Güneyde Eridu’dan kuzeyde Sippar’a ve Fırat ve Dicle nehirlerinin her iki yakasında kırkiki “E” tapınağa yeminle başlamaktadır. Dizeler tapınağın yalnızca ismine, konumuna ve hangi tanrı için inşa edildiğini belirtmekle kalmayıp ayrıca bu ilahi konutların ihtişam ve büyüklüğünün yanı sıra işlevlerine ve bazen de tarihlerine ışık tutmaktadır.
Nippur’daki Enlil’in zigurratı E.KUR. “dağ gibi olan ev”. Burası “kaderlerin belirlendiği bir türbe” idi.”göğü ve yeri bağlayan” bir zigurrattı.  Nippur’da Ninlil’in “huşu veren parlaklığa bürünmüş” olan ayrı bir tapınağı vardı. Tanrıça buradan “yeni yıl ayında, bayram gününde, harikulade süslenmiş” halde çıkıp görünürdü.

48. e2-me-lem4-ḫuš ni2 gal gur3-ru: kendisi yüce E-melemhuş'u (korkunç / kırmızımsı parlaklık / ışıltı evi) taşıyan / yükselten / doldurandır. (korkunç kırmızımsı parlaklığı, ışıltıyı yayan)
49. 3-maḫ me nun an-ta bar-ra: gökten me' leri (ilahi kuralları) serbest bırakan prens,  yüce türbe’de/ ..prensin türbesi Eşmah'da / gökten indirilen soylu ilahi güçler...
50. e2šutum den-lil2-la2 me ul-e ĝar-ra nir-ra tum2-ma: Enlil’in me’leri sürekli /ezeli teslim ettiği /depoladığı uygun / güvenilir  efendi.  / Enlil’in tanrısal güçler (me’ler) için kurduğu eski depoyu teslim ettiği..
51. nam-nun-na saĝ il2 na de5 e2-kur-ra: Ekur’da prensliği yükseltip, nasihatlerini (prensliğin) açıklar
52. zag-e3 si e2-zu muš3 an-da X X-a: Herşeyden önce  tapınağı  uygun şekilde kutsal alan gökle. / Tapınağının mazgallı siperi  / kutsal alan / uygun şekilde /düzenli şekilde gökle…
53. eš-bar ki di gal ku5-ru-ba id2-lu2-ru-gu2: Büyük yargı,  onun yerinde kararlar -çile nehri - hüküm yeri ..tapınağın kutsal di’ler i (kuralları)..
54. zid-du u3-tud šag4 erim2-ĝal2 mud-še3? ni10-ni10: 
gerçekten ahlaksız doğanları/ düşmanları..  kuşatan
55. ki gal šu-luḫ sikil nam-išib-e du7-za: İşib rahiplerinin törenleri için /aklanma için senin harika yerin
56. en dnu-nam-nir-da u2 mu-ni-sug4-sug4: Efendi Enlil ile yemek yiyebilir
57. nun-zu nun šag4 kuš2-u3 den-lil2-ke4 3-maḫ tum2-ma: Enlil’in yorgun olduğu zamanlarda E-mah’da (yüce türbe’de) onun prensidir / onu yatıştırır / dinlendirir /sizin prens, Enlil’e danışman ve Eşmah’a layık prens
58. dudug e2-kur-ra kin-gal nuska-ke4: Nusku’nun asilzadesi Ekur’da Udug’tur / Nuska’nın komutanı Ekur’da Udug’tur
59. e2 den-lil2-la2 muš3-za e2 bi2-in-gub barag-za dur2 bi2-in-ĝar: 
60. e2 dnuska nibruki-a: Nuska’nın Nippurdaki tapınağı



Hiç yorum yok: