29 Ağustos 2010 Pazar

Strategem, I Ching (Dönüşümler Kitabı ) ve Go Oyunu Üzerine III..

8 No.lu Strategem: Görünüşte Asma Köprüyü Onarmak, Fakat Gizlice Chencang'a Yürümek. Asıl amacı sıradan bir eylemin ardına gizlemek; normal, alışılmış, ortodoksça, teamüle uygun bir eylemin arkasına, normal olmayan, alışılmamış bir eylemi gizlemek. "Düşmanın / rakibin saldırısını etkisiz kılacak olan şey, olağan ile olağandışını birleştrmektir. Genel olarak savaş sırasında olağan olandan bir yan katkı olarak yararlanılır. Fakat zafere, anormal olandan yararlanılarak varılır". Sun Tzu.  "normal" ve "anormal" durumlar, birbirine karşıttır ama aynı zamanda birbirine bağlı durumlardır. "Yakınına saldırmak üzereyken, uzağa; uzağa saldırmak üzereyken, yakınına gidiyormuş gibi hareket et".
2 No.lu Strategem : Boşluk Bulma Strategemi: Düşmanın / rakibin aşikar zaferini, onun korumasız, zayıf yerlerinden birini tehdit ederek yenilgiye dönüştürmek. Aşil'in Topuğu Strategemi. Kuşatmayı sona erdirmek istiyorsanız, en iyisi onun yoğun olarak bulunduğu yerden, yani dolu olandan sakınmalı ve onun yerine düşman / rakip tarafından kendi haline terkedilen yeri, yani boşluğu vurmalısınız. Sun Tzu da : "Savaşta doluluktan uzak durmak ve boşluğa yönelmek gerekebilir. Düşmanın seni beklemediği yerlere hızla yürü" diyor. Bu strategemleri ve birbirine bağlı olarak zincirleme strategemleri Mao Zedong, iç savaş sırasında, Go oyununa da atıflarda bulunarak yoğun olarak kullanmıştır. "Eski Çin Felsefesi ve Tarihinden Seçmeler" adlı kitapta; "Herşey birbirine bağlıdır. Örneğin doluluk ile boşluk arasında, karşıtlıklar arasındaki bağıntı türünden bir bağıntı vardır. Bu bağıntıdan yararlanmak isteyen, düşmanla / rakiple girdiği savaşta durumu temelinden değiştirebilir; kötü bir durumu iyi bir duruma dönüştürebilir ve zafere ulaşabilir" denilmektedir.
36 No.lu Strategem: Geri Çekilme Strategemi: Ağır ve uygunsuz bir durumdan kaçınmak, savaşı kesmek, dümeni hızla döndürme, yön değiştirme, yokolma tehlikesi karşısında sıvışmak, kaçmak strategemi: "Değişimler Kitabı",  36 No.lu strategeme destek vermekte ve 33. yıldız geri çekilme anlamını taşımakta ve çare arayana, düşman güçlerinin karşısında olunsa dahi kaçabilmenin çeşitli şekillerini derinlemesine düşünmeye yöneltmektedir. Wu'nun "Savaş Sanatı" nda şöyle ifade edilmektedir. "Zafer kazanılamazsa hızla geri çekilinmelidir" . Aynı düşünce M.Ö. 2. yüzyıla ait bir eserde (Huainanzi) şöyle ortaya konmuş: "Düşmana kıyasla zayıf olunduğunda kaçılmalıdır". Mao Zedong'da çok eski Çin savaş tecrübelerine dayanarak 1936 da kaleme aldığı "Çin'de Devrimci Savaşın Stratejik Problemleri" adlı makalesinin bir bölümünde, saldırısı hızla boşa çıkarılamayacak kadar üstün bir düşman karşısında gücü muhafaza etmek için geri çekilmenin önemine değinmiştir. Ayrıca Mao'nun  Go Oyununu örnek verdiği makalesi için bakınız: http://www.uzulmez.info/turkiyego/makale.html#mao
12 No.lu Strategem: Koyunu Hafif Elle Alıp Götürmek: Bir avantaj sağlayacak bir şansı değerlendirmek üzere, her zaman ve her yönden hazırlıklı olmak. "Büyük bir duvar bir köşesindeki küçücük bir delikten yıkılabilir ve bir tahtayı bir budak deliğinden çürütmek mümkündür". Go oyununda Dan seviyesindeki oyuncuların, amatör seviyedeki oyuncuların pek anlayamadığı hamlelerle  koca bir grubu yok etmeleri gibi..:))
13 No.lu Strategem: Yılanı Ürkütmek İçin Çalılığa Vurmak:  Ağız yoklamak, uyarı atışı, kışkırtma, provakasyon, gözdağı verme strategemi: "Hiçbir zaman başınızı vahşi hayvanın ağzına sokmayın". Go oyununun on gizli kuralından üçüncüsüne göre "önlem alarak başka bir alanı zorlamalı ve güvenli bir dönüş yolunu açık tutmalıdır". İçine girmeye çalışılan alanın tehlikeli olup olmadığı bilgilendirme strategemlerinin yardımıyla, yani otlara vurup yılanı ürkütmek açılımlı bu strategemle yoklanmalıdır.
15 No.lu Strategem: Dağdaki Kaplanı Düzlüğe Çekmek: Kaplanı en önemli desteğinden mahrum kılarak zayıf düşürmek. Kaplan ve leopar inlerini / bölgesini terkeder ve insanlara yaklaşırlarsa, insanlara av olurlar. İnlerini terketmedikleri sürece güçlü durumlarını koryabilirler. "Düzlüğe inen kaplanı köpekler bile alteder".   "Dönüşümler Kitabı" nda şöyle denir: "Düşmanın/ rakibin üstüne doğruca gitmek tehlikelidir; düşmanın gelmesini sağlamak fayda getirir". Go oyununda da ustalar, çok gerekli olmadıkça, rakibin hemen yanı başına taş koyma derler..
14 No.lu Strategem: Yenileme Strategemi: Sürekli zafer kazanmak mümkün değildir. Yenilgiler de normaldir. Bir başarısızlık halinde açık kafayla düşünmek, sakin bir şekilde durum analizi yapmak, yararlanılabilir haldeki tüm şansları, insiyatifi yeniden ele geçirmek ve yenilgiyi zafere dönüştürmek için kullanmaya çalışmak.
18 No.lı Strategem: Zararsız Hale Getirme, Arşimed Noktası Strategemi: Bu strategemde düşmanı / rakibi önce kendi halinde bırakmak; daha sonra birbirinden kopan gruplara ayrı ayrı saldırılması önerilmekte. Burada temel kural; tahkim edilmiş yere saldırıldığında, önce tahkimatı yarmak, daha sonra iç tahkimatı çatlatabilmek olarak belirtilmekte.
22 No.lu Strategem: Kapıyı Kapatmak ve Hırsızı Yakalamak: Çember içine alma / kuşatma / etrafını çevirme strategemi. Sun Tzu "Savaş Sanatı" adlı kitabında şunu öğütler; "Düşmanı / rakibi 5 kez düşündükten sonra kuşatmaya al". "Ölümü göze alacak kadar gözü kara bir baskın düzenlemek gerekmediğinde", Go oyununun on gizli kuralından 3. sünü izlemek gerekir: Usulcacık bir başka alanı zorla!. "İktidar savaşında, herkes aynı anda kaplan veya aynı anda avcı olabilir".
25 No.lu Strategem: Kirişi Çalmak ve Kolonu Değiştirmek: Çekirdeksizleştirme Strategemi. Savaşa uyarlandığında, "kolon" ve "kirişler", düşmanın temel savaş gücünü simgeler. Kolon ve kirişler çıkarıldığında ev yıkılır. Bu strategem "düşmanın / rakibin birliklerini bölmek" ilkesine karşılık gelir. Böl ve Yönet ilkesi.
19 No.lu Strategem: Kazanın Altından Odunu Çekip Almak: Kökünü kurutmak, köküne kibrit suyu dökmek / kökünü kurutuncaya kadar savaşmak. Bu strategem için de "Üzülmez"in sitesine link verelim: http://uzulmez.info/turkiyego/makale.html#str19
"Strategem bilgileriyle, insan kendi kültür ve yaşam çevresinin olaylarını daha esnek bir açıdan kavrama olanağına kavuşabilir. Çin strategem bilgisinde aslında insanlık durumu yansıtılmaktadır. Batı'da uzun süre "egzotik orkideler bilimi" olarak alaya alınan Sinoloji, artık Çin sınırlarını aşan, evrensel bir kültür bilimi olarak kendini göstermiştir" diyor Harro von Senger. Yaşamımızın strategemlerle çevrili ve örülü olduğu konusunda Çinli bilge Hong Zicheng' in şu uyarısına kulak verelim: "İnsanlara zarar veren bir kalbiniz olmasın!. Fakat insanlar önünde uyanık, dikkatli bir kalp edinmek kaçınılmazdır!". Bir de ilginç bir haber: Çinliler 37. strategem üzerinde çalışıyorlarmış..:)).http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=ktp&haberno=3623

Strategem, I Ching (Dönüşümler Kitabı) ve Go Oyunu Üzerine II..

 Bir önceki yazıdan http://aden-wwwaden.blogspot.com/2010/08/strategem-i-ching-donusumler-kitab-ve.html devam..
Bir seminerde; "Strategemlerin, insanın manevra kabiliyetinin, elastikiyetinin ve eğilip bükülebilirliğinin, tüm mümkün yaşam alanlarında, insan eylemlerinin yeni boyutlarını, bilinir ve kullanılabilir kılması oranında, önemli ölçüde yükseltilmesine katkılar sağlayabileceği"  tesbit edilerek "Çinlilere özgü kavranılışına uygun olarak hile, bilgelikten çıkar ki, bu nedenle, hileye özgü olan "olağandışının yaratımı", bilinçli entellektüel bir süreçtir" denilmiştir.
"Dönüşümler Kitabı" ya da "Değişimlerin Klasiği" (I Ching, Yi Chin, Yi Jing); yer-gök birliği, göğün gözlemi ile ilgili matematiksel ve çok derin anlamları olan eşkenar iki üçgenin iç içe geçmesi sonucu oluşan altı köşeli yıldızların 64 tanesinin 'evrensel bir sistem' olarak dizimleri ve Yin-Yang kozmolojik ilişkisi bağlamında evreni anlama çabasında kullanılmıştır. Bu yıldızların her bir parçası değişik ada, kök anlama ve ayrıca sembolik anlama sahiptirler. Çin'in en eski ve büyük dokuz masal imparatorlarından birincisi olan Fu Xi / Tai Ho (Büyük Parlayan Zeka M.Ö. 2900) bu parçaları bir cins kaplumbağa kabuğunda keşfetmiş. Chou Hanedanının (M.Ö.1111-255) kurucusu Wu-wang'ın bilge babası Wen-wang ise altı köşeli yıldızları bilgeliğinde kullanmış.  Sinbad.nu.  Savaş Hileleri; 36 Strategem kitaplarında belirtildiği üzere; daha M.Ö. 10. ve 8. yüzyıllarda ortaya çıkmış bir bilgelik kitabı olan 'Seyahatler Kitabı' nda 36 strategemin işlendiği görülür. Bu en eski yoruma göre, Yin ve Yang arasındaki ilişki kozmolojik bir ikiliktir. Yin, aynı zamanda 'hile/bilme' karşılığı olarak da kullanılır. Bununla birlikte Yin alanı, Çin düşüncesinde hiç de Yang karşıtı dünya olarak değil, tersine Yang alanını tamamlayan, onunla kutupsal olarak bağlı etki alanı olarak görülür. Yin olmaksızın Yang ortaya çıkamaz. Bu Yin-Yang düşüncesinden hareketle, hile, sanki kozmolojik bir meşruluk kazanır. Hile, zorunlu olarak, hile olmayanla birlikte varolur. Tıpkı doğru ile yalanın soznsuzca birlikte varolmasında olduğu gibi...Yin-Yang birlikteliğinden hilenin temel bir onaylanışı çıkar ki, bu onun sonuçta bilgelik ve akıllılığın bütünleyici bir yapıtaşı olarak görülmesini getirir. Hile' nin arapça'daki anlamlarından biri de çare' imiş..
Strategemlerde Go Oyununa ilişkin anlatılara değinelim:
11 No.lu Strategem: Şeftali Ağacı Yerine Kuruyan Erik Ağacı : Değerli bir şeyi elde etmek için küçük bir kurban vermek. Bizdeki deyişiyle kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. Wang Jixin (M.Ö. 8. yüzyıl) tarafından derlenmiş olan Go oyununun on gizli kuralından üçüncüsü şöyle ifade edilmiş: "Ver bir taş; eğer onu vermekle bir hamle kazanacaksan'. Oyunda büyük bir oyun alanına hakim olmak istiyorsan, küçük bir oyun alanını feda edeceksin'. Tehlike karşısında çekinmeden taş vermelisin!" . Go oyunu yüzyıllardan beri Çinde oynanır ve buradan Japonya'ya yayılmıştır. Oyun sırasında oyuncular dikkatlerini; meydan savaşında kesin sonucu elde etmeye yoğunlaştırdıkları kadar, tehlike anında savaş meydanının yan kısımlarını zayıf göstermeye ve küçük küçük kısmi yenilgilerle rakibi aldatmaya da yöneltirler. Çin zihniyetine göre, zafere bireysel ve bölgesel çalışmalarla değil, topyekun savaşla ulaşılır. 11 no.lu strategem, kısmi bir yenilgiyi sineye çekme yoluyla genel yenilgiyi önlemeye ve en sonunda kesin zaferi elde etmeye yardımcı olur. Burada sözkonusu olan, iki avantajdan daha ağır basanını seçebilmektir. "Küçükte ödün vermezsen, büyüğü tehlikeye sokarsın " . Könfüçyüs. "Küçük bir şeyi feda etmekten kaçınıp büyük bir şeyi kaybetmeyi göze almak bir hatadır. Go oyununun on gizli kuralından biri şudur: Büyüğü kapmak istiyorsan, küçüğü feda edeceksin ". Kai Werhahn Mee.
17 No.lu Strategem: Bir Yeşim Taşı Elde Etmek İçin Bir Tuğla Fırlatmak: 11 No.lu Strategemle bağıntılı olarak; birisine, ondan değerli bir şeyi kapmak için daha az değerli bir şeyi vermek, sonradan değerli bir şey elde etmek amacıyla, birine o an için kendisinden feragat edilebilir olan bir şey vermek. ver-al strategemi. Bu strategeme ilişkin olarak M.Ö. 500 lere tarihlenen Lao Zi / Lao Tzu 'ya maledilen Daodejing adlı eserde : "Daraltmak istiyorsan, önce genişletmelisin. Zayıflatmak istiyorsan, önce güçlendirmelisin. Yıkmak istiyorsan, önce inşa etmelisin. Birşey almak istiyorsan, önce birşey vermelisin.". Bir Çinli yorumcuya göre de; bir kayıp karşılığında pek çok kazanç sağlanabilir, bir adım geri atmakla, iki adım ileriye sıçrama olanağı yaratılabilir ki, nesnelerin diyalektik gelişimi de böyledir. Şu Çin atasözleri ve deyişleri de bu strategemi iyi ifade ediyor: "İneği önce iyice otlatıp, sonra sağmalı". "Düşmanın elini kolunu bağlamak için, önce onu koruyup beslemeli". "Bir domuzu iyice besleyip, güzelce yağ bağlamasını sağladıktan sonra kes." . Go oyununda da ustalar genellikle böyle yapıyorlar :))
16 No.lu Strategem : Bir Şeyi Yakalamak İstiyorsan Önce Onu Serbest Bırakmalısın: Yakalamak istediğin şeyi önce bırak gitsin. Kedi-fare strategemi. "36 strategem Üzerine" adlı kitapta şunlar belirtilir. "Düşman /rakip çok zor bir duruma düşmüşse, o kurtulmak için son gücüyle harekete geçecektir. Ona bir çıkış yolu açıldığında, tüm dikkat ve azmi ile bu yola yönelir ve böylece tuzağa düşer." . I Ching'de 16 no.lu strategem üzerine şöyle denir: "Gevşeme yenilgiyi getirir.". I Ching kitabındaki 5 numaralı heksogramın bir yorumu, 16 no.lu strategemi, yaşama sanatı açısından yüksek bir düzeye çıkarır. Buna göre kaderi tutmamak, tersine onu kendi haline bırakıp bize gelmesini beklemek gerekir. " zamanı gelmediği sürece hiçbir kaygıya kapılmamalı ve özel bir çabayla geleceği belirlemeye kalkışmamalı. Sükunet içinde, yiyip için, vücut için iyi şeyler yaparak ruh için kuvvet toplamalı. Kader kendiliğinden geldiğinde artık bizi hazır bulacaktır."  Devamı var..