10 Şubat 2015 Salı

Tapınak İlahileri III . Ninlil'in Nippur'daki Tapınağı/ Zigurratı (Tummal)

Tapınak Yazıtı III

Ninlil'in Nippur'daki Tapınağı/ Zigurratı (Tummal) https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4820140241134804265#editor/target=post;postID=7999648735357959393;onPublishedMenu=posts;onClosedMenu=posts;postNum=3;src=postname

http://etcsl.orinst.ox.ac.uk/cgi-bin/etcsl.cgi?text=c.4.80.1&display=Crit&charenc=gcirc#

 MÖ. 2300 civarında Akkad’lı Sargon’un kızı olan bir başrahibe (Enheduanna) kendi döneminin zigurat tapınaklarında söylenen tüm ilahileri derledi. Güneyde Eridu’dan kuzeyde Sippar’a ve Fırat ve Dicle nehirlerinin her iki yakasında kırkiki “E” tapınağa yeminle başlamaktadır. Dizeler tapınağın yalnızca ismine, konumuna ve hangi tanrı için inşa edildiğini belirtmekle kalmayıp ayrıca bu ilahi konutların ihtişam ve büyüklüğünün yanı sıra işlevlerine ve bazen de tarihlerine ışık tutmaktadır.
Nippur’daki Enlil’in zigurratı E.KUR. “dağ gibi olan ev”. Burası “kaderlerin belirlendiği bir türbe” idi.”göğü ve yeri bağlayan” bir zigurrattı.  Nippur’da Ninlil’in “huşu veren parlaklığa bürünmüş” olan ayrı bir tapınağı vardı. Tanrıça buradan “yeni yıl ayında, bayram gününde, harikulade süslenmiş” halde çıkıp görünürdü. 

39. tum-ma-alki me nun-e gal pad3-da ni2 su zig3 ri-a: Tummal’daki yerde yüce görkemli/ değerli ürküntü verici/ korkutucu me’ler (ilahi güçler) gösterilir, bulunur. / soylu, dehşetli  ilahi güçlere layık olan O Tummal ilham verici, huşu içindedir.
40. temen šu-luḫ sikil-zu abzu-a la2-a: temiz / yıkanmış/ temizlenmiş temel- kutsalsın - Abzu’nun kutsallığını taşırsın / temeli saf aklanmış Abzu boyunca uzanır.
41. iri ul ĝiš-gi gi sumun gi ḫenbur sig7-ga: ezeli /antik şehir, büyüyen şehrin sazlıkları , kamışları, eski kamışları , yeşillenen filizleri
42. šag4-zu kur ḫe2-ĝal2-la nam-ḫe2-a du3-a: ülkenin kalbisin- çokluk ve bolluk yaratansın / yapansın/ senin için bolluk dağı olarak inşa edilmiş
43. itid zag-mu ezen ĝal2-la-za u6 di tag-ga: yeni yıl ayında, bayram ayında /ki senin ziyafetinde  bulunursun beğeni / takdirle  konuşur (dini) kurbanlar adarsın.
(Nippur’da Ninlil’in yani Enlil’in eşinin “huşu veren parlaklığa bürünmüş” olan ayrı bir tapınağı vardı. Tanrıça buradan “yeni yıl ayında, bayram gününde, harikulade süslenmiş” halde çıkıp görünürdü.)
44. nin gal ki-ur3-ra den-lil2-da zag ša4-a: 
45. nun-zu ama dnin-lil2 nitalam ki aĝ2 dnu-nam-nir-ra-kam: senin kraliçen  - prensesin/ kraliçe  Ninlil ana  Enlil’in sevgili eşidir
46. e2-tum-ma-alki muš3-za e2 bi2-in-gub barag-za dur2 bi2-in-ĝar: Tummal tapınağında senin bölgende / kutsal alanında  tapınak yerleştirilmiş, kürsün konmuştur. Tummal’da tapınağın kutsal alanına kürsüsünü yerleştirdi.  /kurdu.
47. e2 dnin-lil2 nibruki-a : Ninlil’in Nippur’daki tapınağı

Tapınak İlahileri IV . Nusku'nun  Nippur'daki Tapınağı


Hiç yorum yok: